Duurzaam bouwen

Wilt u energie besparen en het comfort verbeteren. Dan is dat met het vervangen van het (isolatie) glas makkelijk te verbeteren.

Als er in jouw woning nog enkel glas of ‘normaal’ dubbel glas (thermopane) aanwezig is, dan is het verstandig om dit te vervangen door modern HR++ of zelfs HR+++ glas (triple). Het vervangen van beglazing kan dan een prima eerste stap zijn!

HR++ isolatieglas

HR, Hoog Rendement, glas bestaat uit twee of drie glasplaten met daartussen een ruimte (de spouw). Bij HR en HR+ glas zit er in deze spouw droge lucht. Bij HR++ glas en HR+++ (triple) glas is dit een edelgas, meestal argon. De lucht of edelgassen in de spouw hebben een isolerende waarde. Edelgassen isoleren beter dan droge lucht. HR++ glas isoleert 2,5 keer zo goed als het oudere standaard dubbel glas. Triple glas isoleert zelfs 5 keer zo goed.

Aan de binnenkant (in de spouw) van HR-glas, zit ook een onzichtbare coating (laagje), die de isolatie nog meer verbetert (vandaar de aanduiding HR, hoog rendement). Die coating weerkaatst namelijk warmte, terwijl licht wordt doorgelaten.

Driedubbel glas of triple beglazing

Wil je graag een gasloze woning? Dan adviseren wij om direct te kiezen voor drievoudige beglazing. Met drievoudige beglazing zorg je er voor dat er minder energie nodig is om de woning op de juiste temperatuur te krijgen. Een goed geïsoleerde woning zorgt er voor dat je op termijn ook met lagere temperaturen de woning kan verwarmen. Let er wel op dat de isolatiewaarde van de beglazing overeen komt met de isolatiewaarde van het kozijn. Als dat niet het geval is, bestaat de kans op condensvorming. Het is dan mogelijk verstandiger om het gehele kozijn te vervangen.

Er is ook ZHR++ dubbel of triple glas waarbij de Z staat voor een extra zonwerende coating aan de buitenzijde. Dat laat minder zonlicht door en is koeler in de zomer, maar in de winter profiteer je minder van de zon dan met HR++ glas. Buitenzonwering in combinatie met HR++ glas heeft de voorkeur boven ZHR++ glas: dat is effectiever in de zomer en levert meer profijt van de zon in de winter. ZHR++ dubbel glas is vooral handig op plaatsen waar buitenzonwering moeilijk toe te passen is, zoals in de hoogbouw.

Voor meer informatie over het vervangen van isolatieglas of andere maatregelen voor het verduurzamen van uw woning kunt u kijken op www.duurzaambouwloket.nl

Subsidie

Kunt u subsidie krijgen voor het vervangen van isolatieglas, dat scheelt per gemeente. Of u recht heeft op subsidie kunt u checken op https://www.duurzaambouwloket.nl/subsidiecheck